Mi lesz az ebéd?
Hozzávalók:
1 tojás,
1 bögre cukor,
1 bögre tej,
1 bögre dió,
1 bögre rétesliszt,
1 sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
tepsi kikenéséhez zsír és liszt
Elkészítés:
A tojást a cukorral meg a sütőporral habosra keverjük, beletesszük az apróra
vágott diót, reszelt citromhéjat, a tejet meg a lisztet. Kizsírozott,
kilisztezett, közepes nagyságú tepsiben sütjük. Porcukorral meghintve vagy
lekvárral megtöltve, esetleg tortalapként tálaljuk.
A hét többi napján ajánlottuk:
Hétfő: Matróz csemege
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb
1 szardínia konzerv
10 dkg teavaj
1 teáskanál mutár
Citromlé, só
Elkészítés:
A szardíniakonzervből kiszedjük a
halakat, és vajjal, mustárral, kevés citromlével alaposan összekeverjük. Olajban megsütjük a jól kivert és sózott hússzeleteket. A szardínia krémmel megkenjük a húsokat, és citromkarikával díszítve, egészben főtt krumplival tálaljuk.
Kedd: Katonaleves
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma,
kis olaj,
1 ek. liszt,
só,
20 dkg lecsókolbász,
1 dl tejföl
Elkészítés:
A hagymát olajon megdinszteljük, fakanálnyi liszttel rántást készítünk, késhegynyi paprikát szórunk rá.
Feleresztjük vízzel, simára keverjük, sózzuk, felfőzzük. Belekarikázzuk a kolbászt, főzzük még egy
darabig, kevés ecetet és tejfölt vagy kefirt keverünk hozzá. Zsemlekockákkal tálaljuk.
Szerda: Gránátos kocka
Hozzávalók:
1 adag nagykockatészta
2 evőkanál olaj
1 fej reszelt vöröshagyma
50 dkg burgonya
Só, őrölt bors
1 púpozott kanál pirospaprika
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, a pirospaprikával meghintjük és a meghámozott, kockára vágott burgonyát beleforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Egy kevés vizet öntünk alá, fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve szabályos paprikás burgonyát
főzünk belőle. A végén zsírjára sütjük és hozzáadjuk a lobogva forró, sós
vízben kifőzött, forró vízzel leöblített és jól lecsurgatott tésztát. Néhány
percig még erős lángon, kevergetve együtt pirítjuk, hogy a burgonya teljesen
szétessen, és csak bevonja a tésztát. Az sem baj, ha az alja egy kicsit
odapirul. Ecetes savanyúság illik hozzá.
Csütörtök: Csongrádi apróhús
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
10 dkg zsír vagy olaj
80 dkg főtt burgonya
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítés:
A sertéscombot
előbb vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Két fej vöröshagymát karikára
vágunk, majd 4 dkg zsírban előbb a húst, majd hozzátéve a hagymát megsütjük, borssal ízesítjük.
Egy másik lábosban megforrósítunk
a 6 dkg zsírt, és a héjában főtt, meghámozott burgonyát karikára vágva
beleforgatjuk. Kissé lepirítjuk, megszórjuk egy csomó vágott
zöldpetrezselyemmel, összekeverjük a hagymás hússal, megsózzuk, és forrón
tálaljuk. Savanyúságot, salátát adjunk hozzá.Jó étvágyat kívánunk!