quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2022. 08. 17. szerda
  -  Jácint
Promenad.hu archívum

Mi lesz az ebéd?

2010. január 15.

Hozzávalók:
1 tojás,
1 bögre cukor,
1 bögre tej,
1 bögre dió,
1 bögre rétesliszt,
1 sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
tepsi kikenéséhez zsír és liszt
Elkészítés:
A tojást a cukorral meg a sütőporral habosra keverjük, beletesszük az apróra
vágott diót, reszelt citromhéjat, a tejet meg a lisztet. Kizsírozott,
kilisztezett, közepes nagyságú tepsiben sütjük. Porcukorral meghintve vagy
lekvárral megtöltve, esetleg tortalapként tálaljuk.

A hét többi napján ajánlottuk:

Hétfő: Matróz csemege

Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb
1 szardínia konzerv
10 dkg teavaj
1 teáskanál mutár
Citromlé, só
Elkészítés:
A szardíniakonzervből kiszedjük a
halakat, és vajjal, mustárral, kevés citromlével alaposan összekeverjük. Olajban megsütjük a jól kivert és sózott hússzeleteket. A szardínia krémmel megkenjük a húsokat, és citromkarikával díszítve, egészben főtt krumplival tálaljuk.

Kedd: Katonaleves
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma,
kis olaj,
1 ek. liszt,
só,
20 dkg lecsókolbász,
1 dl tejföl
Elkészítés:
A hagymát olajon megdinszteljük, fakanálnyi liszttel rántást készítünk, késhegynyi paprikát szórunk rá.
Feleresztjük vízzel, simára keverjük, sózzuk, felfőzzük. Belekarikázzuk a kolbászt, főzzük még egy
darabig, kevés ecetet és tejfölt vagy kefirt keverünk hozzá. Zsemlekockákkal tálaljuk.

Szerda: Gránátos kocka
Hozzávalók:
1 adag nagykockatészta
2 evőkanál olaj
1 fej reszelt vöröshagyma
50 dkg burgonya
Só, őrölt bors
1 púpozott kanál pirospaprika
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, a pirospaprikával meghintjük és a meghámozott, kockára vágott burgonyát beleforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Egy kevés vizet öntünk alá, fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve szabályos paprikás burgonyát
főzünk belőle. A végén zsírjára sütjük és hozzáadjuk a lobogva forró, sós
vízben kifőzött, forró vízzel leöblített és jól lecsurgatott tésztát. Néhány
percig még erős lángon, kevergetve együtt pirítjuk, hogy a burgonya teljesen
szétessen, és csak bevonja a tésztát. Az sem baj, ha az alja egy kicsit
odapirul. Ecetes savanyúság illik hozzá.

Csütörtök: Csongrádi apróhús
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
10 dkg zsír vagy olaj
80 dkg főtt burgonya
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítés:
A sertéscombot
előbb vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Két fej vöröshagymát karikára
vágunk, majd 4 dkg zsírban előbb a húst, majd hozzátéve a hagymát megsütjük, borssal ízesítjük.
Egy másik lábosban megforrósítunk
a 6 dkg zsírt, és a héjában főtt, meghámozott burgonyát karikára vágva
beleforgatjuk. Kissé lepirítjuk, megszórjuk egy csomó vágott
zöldpetrezselyemmel, összekeverjük a hagymás hússal, megsózzuk, és forrón
tálaljuk. Savanyúságot, salátát adjunk hozzá.Jó étvágyat kívánunk!