fbpx
quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2023. 12. 06. szerda
  -  Miklós
Promenad.hu archívum

Vérvétel helyett kontaktlencse cukorbetegeknek

2010. január 04.

A szervezet életfolyamataiba komoly beavatkozást nem igénylő eljárás egy hidrogélből készített lencséből és az ebbe ültetett parányi nanorészecskékből áll. Utóbbiak a nap során folyamatosan képesek érzékelni a vércukorszint változásait, és ha a glükózkoncentráció hirtelen túl magassá vagy túl alacsonnyá válik, a kontaktlencse színt vált, ezzel jelezve használójának, hogy helyre kell állítania a vércukorszintet.
A Western Ontario Egyetem vegyésze, Jin Zhang által kifejlesztett lencse nanorészecskéi azáltal képesek színt váltani, hogy reagálnak a könnyfilmben található glükózmolekulákkal: a kémiai reakció – a vércukorszinttől függően – eltérő színűvé alakítja a nanorészecskéket (a nanométer a méter egymilliárdod része). Zhang egyébként néhány napja kétszázezer dollár körüli összeget vehetett át a kanadai innovációs alapítványtól, amelyet a jövőben további, a színváltó kontaktlencséhez hasonló multifunkcionális nanoanyagok kifejlesztésére fordíthat.
A nanorészecskéket tartalmazó eszközöknek számos felhasználási területe létezik még, az egészségügytől kezdve az újfajta élelmiszer-csomagoló módszerekig. Utóbbinál például olyan bevonatot alkalmaznak az ételek csomagolására, amelyek megakadályozzák az oxigén, a szén-dioxid és a nedvesség bejutását például a friss húst tartalmazó élelmiszercsomagokba – a húsok vagy más ételek így hosszabb idő alatt sem romlanak meg. A különféle kórokozók bejutása szintén gátolható nanorészecskékkel, sőt ugyanígy létre lehet hozni természetes úton lebomló csomagolóanyagokat is.
Forrás: origo